GKZ coaching gedrag

Achterlijk gedrag

De diploma-uitreikingen en eindmusicals komen er weer aan. Voor veel jongens en meiden leuke momenten, maar hoe zit dat als je ouders gescheiden zijn en niet samen door één deur kunnen?

Ik heb op social media al diverse berichten voorbij zien komen, waarin goede tips worden gegeven hoe je als gescheiden ouders toch samen, als óuders, bij de diploma-uitreiking of eindmusical van je kind kunt zijn.

Ik heb echter ook een aantal reacties onder deze socialmediaberichten gelezen. Een kleine greep:
❌ “Vreselijk hoe ouders het leven van hun kind zuur maken!”
❌ “Diep triest om je zo zielig te gedragen.”
❌ “Deze ouders moeten zich doodschamen.”
❌ “Ouders denken alleen maar aan hun eigen belangen.”

Ergens kan ik wel begrijpen waar deze reacties vandaan komen. Want natuurlijk is het niet leuk voor een kind als ouders elkaar (tijdelijk) niet kunnen luchten of zien en moeilijk doen over en/of bij dit soort gelegenheden. Het kind is hier tenslotte de dupe van.

En toch raken reacties als hierboven me. Ze raken me omdat ze veroordelend zijn, vaak zonder te weten wat precies de achtergrond is, waar het vandaan komt. En deze reacties bevatten al helemaal geen oplossing hoe ouders het dan wel kunnen doen.

Ik denk dat het veel meer helpend kan zijn wanneer we proberen te begrijpen wat er achter het gedrag zit van een ouder of ouders die de ander of elkaar het leven zuur maken. Gedrag komt ergens vandaan, het heeft een reden. Het helpt om te kijken wat de intentie, de goede bedoeling, achter dit “achterlijke” gedrag is. Als we dat namelijk weten, kan er meer begrip voor die ander ontstaan, kunnen we het gedrag bespreekbaar maken en kunnen we de ander helpen bij hoe het ook anders kan.

Vaak handelen deze ouders uit onmacht, pijn en/of verdriet. Het is dan belangrijk om te onderzoeken waar de emoties vandaan komen en op wie en/of wat ze precies gericht zijn. Bij de ouders die in mijn praktijk komen, is het onderzoeken en (h)erkennen van hun (negatieve) emoties een vast onderdeel.
En bijna altijd zit de pijn of verdriet op het ex-partnerstuk en niet in het ouderschap.

Misschien ben je zelf wel een ouder die het moeilijk vindt om bij gelegenheden als een diploma-uitreiking, eindmusical of voetbalwedstrijd naast de andere ouder te moeten zitten of staan.
Misschien merk je dat je nog boos of verdrietig bent. Ga dan eens onderzoeken waar je boosheid of verdriet vandaan komt en waar het eigenlijk over gaat. Lukt het je niet om dat alleen te doen, dan help ik je graag op weg. Ik veroordeel je namelijk niet.

Veel liefs,
Bianca

Hoe feestvreugde en teleurstelling elkaar in rap tempo kunnen opvolgen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu