7 tips om na de scheiding als óuders met elkaar verbonden te blijven

Vind je het ook zo lastig om na de scheiding op een enigszins normale manier met je ex-partner om te gaan? Zorgen gevoelens van boosheid, verdriet, angst of afwijzing ervoor dat je de positieve kanten van je ex-partner maar moeilijk kunt zien? Loopt de communicatie tussen jullie alles behalve prettig en is het maken van afspraken met elkaar vaak een enorme uitdaging?
Dan is dat voor jou niet prettig, ook een grote kans dat jullie kind hier – ongemerkt – onder lijdt.

Een kind heeft enorme voelsprieten en voelt feilloos aan hoe zijn ouders zich voelen. Door dat wat er gezegd wordt, maar zeker ook door dat wat juist níet gezegd wordt. Ook al spreek je je (negatieve) emoties niet uit, je kind voelt dat ze er zijn. En als die emoties te maken hebben met de andere ouder, dan is dat pijnlijk voor jullie kind. Jullie kind is voortgekomen uit jullie beiden. Als je negatief praat of denkt over de andere ouder, zal jullie kind dat op zichzelf betrekken (“als papa/mama niet deugt, dan zal ik ook wel niet deugen”).

Jullie kind houdt echter van jullie allebei en heeft jullie beiden even hard nodig. Daarom is het fijn als jullie kind voelt en ervaart dat jullie op een neutrale, respectvolle manier met elkaar omgaan.

“Ja, mooi verhaal, maar hoe doe je dat dan?”, hoor ik je je afvragen. Hieronder geef ik je graag enkele tips hoe je na de scheiding als óuders met elkaar verbonden kunt blijven.

 1. Besef dat je altijd sámen ouders zult blijven
  Je gaat als partners uit elkaar, maar nooit als ouders. Ouderschap houdt immers niet op bij een scheiding. Je kind heeft recht op jullie allebei. Jullie zijn even belangrijk voor je kind en er zullen tal van momenten komen waarop je kind jullie beiden nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afzwemmen, belangrijke voetbal-, hockey- of tenniswedstrijden, musical op school, diploma-uitreikingen en op latere leeftijd misschien zelfs wel een bruiloft of de komst van een kindje. Hoe fijn is het als je kind op deze belangrijke momenten niet hoeft te kiezen tussen zijn vader en zijn moeder? Wees het goede voorbeeld en laat zien dat je je verantwoordelijkheid als ouder serieus neemt, zodat jullie kind weet dat jullie er altijd allebei voor hem zijn.
 2. Zie en benaderde ander als óuder in plaats van als ex
  Je boosheid of verdriet is vaak gericht op de ander als ex-partner en niet op zijn of haar rol als ouder. Kijk naar en benader de ander als de vader of moeder van je kind in plaats van als ex-partner en noem hem of haar ook de vader of moeder van je kind, zodat je de negatieve lading eraf haalt.
 3. Gun je kind de andere ouder
  Laat je kind weten dat het van beide ouders mag houden en dat je kind niet hoeft te kiezen tussen zijn vader en zijn moeder. Dat is namelijk een onmogelijke opgave voor jullie kind.
  Het is belangrijk dat je kind daadwerkelijk voelt en ervaart dat het de andere ouder lief mag vinden en dat het plezier mag hebben bij de ander, zonder dat je kind of de andere ouder daarop wordt afgerekend. Laat je kind dus vertellen wat het bij de andere ouder heeft gedaan en hoe leuk dat was, als het daar behoefte aan heeft. Luister naar je kind, wees oprecht blij en heb er verder geen oordeel over, zodat je kind zich niet schuldig hoeft te voelen.
 4. Praat nooit negatief over de andere ouder in het bijzijn van je kind
  Door negatief over de andere ouder te praten, te zeggen wat de ander niet goed doet, wijs je in feite de andere ouder af. Omdat je kind voor de helft uit jou en voor de helft uit de andere ouder bestaat, wijs je onbewust ook een deel van je kind af. Je kind voelt die afwijzing en zal denken dat het ook niet deugt. Een gevolg hiervan is dat je kind zich in gedrag gaat aanpassen om niet nog verder afgewezen te worden. Zorg dus dat je nooit op een vervelende manier over de andere ouder praat, zodat je kind zich geliefd blijft voelen.
 5. Houd grotemensenzaken weg bij je kind
  Zaken als financiën, het huis, vakantie- en feestdagenregelingen en dergelijke regel je als volwassenen met elkaar. Jullie kind hoeft hier niet bij betrokken te worden. Je kind kan namelijk helemaal niets met de boodschap dat papa de alimentatie of schoolbijdrage niet betaalt of dat mama moeilijk doet over vakanties of feestdagen. Vragen wat jullie kind wil, kan ertoe leiden dat jullie kind in een loyaliteitsconflict komt, omdat het van nature loyaal is aan jullie allebei en het moeilijk zal vinden om een keuze te maken. Houd je kind dus buiten grotemensenzaken, zodat het hier niet mee belast wordt. Het is al ingewikkeld genoeg voor jullie kind.
 6. Vertel ook aan naaste familie en vrienden dat jullie als ouders verbonden blijven
  Net als jij, zullen opa’s, oma’s, andere familieleden en goede vrienden het ook moeilijk hebben met de scheiding en de emoties die dat voor jou en jullie kind met zich meebrengt.
  Laat hen weten dat jullie als ouders verbonden zullen blijven en dat jullie er als ouders altijd voor jullie kind zijn. Geef aan dat negatief praten over de andere ouder niet fijn is voor jullie kind en dat ook zij geen grotemensenzaken moeten bespreken waar jullie kind bij is.
 7. Hou het belang van jullie kind voor ogen
  Vraag je steeds af in wiens belang je bepaalde afspraken maakt, uitspraken doet of handelt.
  Is dat echt in het belang van jullie kind of is misschien toch sprake van eigenbelang? Vraag jezelf af wat het jullie kind oplevert. Wanneer je daadwerkelijk een beslissing neemt in het belang van jullie kind, dan moet deze beslissing voor het kind meer voordelen opleveren dan voor jou.

Wanneer je deze tips ter harte neemt, heeft jullie kind daar echt profijt van. Nu, maar ook later. Jullie kind hoeft niet te lijden onder de scheiding en zal zich vrij voelen om van jullie allebei te houden, zonder de angst om te moeten kiezen en daarop afgewezen te worden. Het mooiste geschenk dat je jullie kind kunt geven, is laten zien dat jullie altijd gewoon ouders zullen zijn, zodat jullie kind gewoon kind kan zijn.

Ik snap dat dit een moeilijke opgave kan zijn, omdat je zelf nog worstelt met emoties over de ander of over de scheiding en omdat dat je misschien niet goed weet HOE je anders aan kunt pakken.

Laat mij je op weg helpen. Ik kijk graag met je mee wat er nodig is om jouw situatie te verbeteren!

Warme groet,
Bianca

Scheidingscoaches maken eind aan vechtscheiden in Nederland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu